Arends – nageslacht en links

Een nieuwe, uitgebreide versie van deze pagina staat op schackmann.nl

De indruk bestaat dat na Arends’ zelfgevraagde ontslag als hoevenaar de gezinsleden in de buurt blijven. Bij de gemeente Ommen zou een overlijdensakte van ene Pieter Jans Arends in 1828 zijn, maar die heb ik niet gezien en ik weet niet of hij het is.
Ook opvallend is dat in de gemeente Avereest op 03-12-1835 trouwt David Arends, geboorteplaats: Noordeindermeer (Nh), 30 jaar oud, zoon van Pieter Arends en Geertje Davids Hartog. In ieder geval zoon David verblijft dus nog in de buurt.

Volgens informatie van Jan Lafeber was deze David eerder, op 3 juni 1823, opgegeven als loteling. Volgens diezelfde bron is Antje Arends op 18 december 1824 getrouwd met Albert Mos, geboren 27-12-1800 in De Leijen (Staphorst), boerenwerker-schaapherder-koopman. Bij Antje wordt als beroep winkelierster vermeld en het huwelijk vindt plaats in Ommen (stad), dus zij is ook bij de Ommerschans gebleven. Over het nageslacht van Antje is via info@lafeber.info meer informatie te krijgen.

Volgens diezelfde bron is de vrouw van Arends, Geertje Davids Hartog, een kleindochter van Jacob Jan Hartog (1734-1808), doopsgezind leraar te Beemster en Oosthuizen  en representant van het Volk van Holland (het orgaan dat in 1795 in de  plaats kwam van de Staten van Holland en West-Friesland). Zie ook http://www.vammers.nl/Stamboom/