Andere boeken

Na De proefkolonie heb ik nog drie boeken geschreven over de koloniŽn van weldadigheid, die samen een mooie serie vormen (zie links en rechts). Het gaat om:


bedelaarskolonie De bedelaarskolonie, derde druk, gaat over het eerste landelijk gesticht voor bedelaars op de Ommerschans. Vanaf de oprichting in 1822 tot zo lang het een kolonie blijft, december 1859. Zie bij AtlasContact.

Bij het boek hoort ook een eigen site, www.debedelaarskolonie.nl, met daarop oa recensies, een greep uit reacties van lezers, en een overzicht van lezingen. Bovendien de verantwoording van voor het boek gebruikte bronnen en citaten en ook hier is een afdeling extra informatie.


kinderkolonie De kinderkolonie, vierde druk, behandelt het ontstaan van de kolonie Veenhuizen. Drie grote gestichten, gebouwd in 1823-1825, voor de huisvesting van vierduizend weeskinderen.

Algemene informatie over het boek staat op de site van uitgeverij Atlascontact, de verantwoording van gebruikte archiefstukken is hier te vinden en elders staat extra informatie. over de wezenopvang in Veenhuizen.

strafkolonie De Maatschappij wil niet alleen de materiŽle nood van de armen lenigen, ze wil hen ook verzedelijken en beschaven. Hoe dat in zijn werk gaat, staat beschreven in De strafkolonie, verschenen juni 2018.

Zie bij AtlasContact. Elders op de site staat de verantwoording van voor het boek gebruikte bronnen. Geleidelijk vult zich die pagina met wat extra informatie, zoals de in het boek voorkomende namen en plaatsen. De in het boek beschreven tuchtzittingen zijn inmiddels allemaal via deze pagina te bereiken.